Sposób przygotowania:
Sernik z pianką i musem jabłkowymETAP 1:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier puder i masło, posiekać, wlać płynny miód, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
ETAP 2:
Żółtka, masło i cukier puder utrzeć do białości, dodać ser, budyń i pure z dyni.
ETAP 3:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę, połączyć z masą serową, dodać bakalie oprószone mąka, delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę serową wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
ETAP 4:
Mus z jabłek
Obrane jabłka, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.
ETAP 5:
Do gorących jabłek wsypać obie galaretki i bardzo dokładnie wymieszać.( w razie potrzeby dosłodzić)
ETAP 6:
Upieczony, zimny blat ciasta posmarować powidełkami. Następnie przykryć blatem serowym. Na placek serowy wyłożyć tężejący mus z jabłek, włożyć do lodówki, oziębić.
ETAP 7:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać, połączyć z ubitą śmietanką i od razu wyłożyć na ciasto.
Wierzch ciasta posypać słodkim kakao, schłodzić.