Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z pianką i musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z serem, musem z jabłek i pianką z bitej śmietany smakuje tak jak wygląda, czyli rewelacyjnie.

Sernik z pianką i musem jabłkowym

Składniki:

Sernik z pianką i musem jabłkowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka gęstej śmietany

 

  • Masa serowa:
  • 70 dag sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek pure z dyni
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki mieszanki keksowej
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

 

  • Pianka:
  • 1,5 szkl śmietany 30%
  • 40 dag serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • 250 ml powideł śliwkowych
  • kakao słodkie do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką i musem jabłkowym

ETAP 1:

Sernik z pianką i musem jabłkowym
Do mąki dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier puder i masło, posiekać, wlać płynny miód, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.

Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

ETAP 2:

Sernik z pianką i musem jabłkowym
Utarte masło z cukrem i żółtkami połączyć z serem i musem z dyni.

Żółtka, masło i cukier puder utrzeć do białości, dodać ser, budyń i pure z dyni.

ETAP 3:

Sernik z pianką i musem jabłkowym
Masę serową wymieszać z bakaliami, wyłożyć na blaszkę i upiec.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę, połączyć z masą serową, dodać bakalie oprószone mąka, delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę serową wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.

ETAP 4:

Sernik z pianką i musem jabłkowym
Pokrojone jabłka podlać wodą i rozgotować.

Mus z jabłek
Obrane jabłka, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.

ETAP 5:

Sernik z pianką i musem jabłkowym
Galaretki połączyć z rozgotowanymi jabłkami.

Do gorących jabłek wsypać obie galaretki i bardzo dokładnie wymieszać.( w razie potrzeby dosłodzić)

ETAP 6:

Sernik z pianką i musem jabłkowym

Upieczony, zimny blat ciasta posmarować powidełkami. Następnie przykryć blatem serowym. Na placek serowy wyłożyć tężejący mus z jabłek, włożyć do lodówki, oziębić.

ETAP 7:

Sernik z pianką i musem jabłkowym

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone.

Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać, połączyć z ubitą śmietanką i od razu wyłożyć na ciasto.

Wierzch ciasta posypać słodkim kakao, schłodzić.