Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajekWykonanie ciasta:
Do dość dużej miski wlewamy mleko i olej, następnie dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, tak żeby chociaż trochę cukier się rozpuścił.
Następnie wsypujemy sypkie składniki, czyli: mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawy korzenne. Całość dokładnie mieszamy, wszytko musi się dokładnie połączyć, powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec do ciasta wsypać rodzynki i orzechy, wymieszać.
Pieczenie:
Tak wykonane ciasto należy przełożyć do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 21 cm x 25 cm.
Piec je w temperaturze 180 minut przez około 60 minut do zrumienienia. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Upieczone ciasto dokładnie wystudzić.
Krojenie ciasta:
Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty. Wyjdzie nam około 16 sztuk.
Podanie:
Pokrojone ciasto podajemy, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)