Sposób przygotowania:
Babka słodko-słona z ziarnami
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Odstawić na kwadrans, a następnie dodać żółtka oddzielone od białek, pół szklanki oleju, cukier waniliowy oraz aromat waniliowy lub migdałowy, po szczypcie sezamu białego, czarnuszki, maku i soli. Na koniec wsypać przesianą mąkę odmierzając ją w szklankach. Wyrabiać rękoma całość, zagnieść w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C na 15 min. przed pieczeniem. Blachę falistą natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić blachę, która musi być duża, by ciasto nie uciekło poza blachę. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika nie wyjmować od razu, tylko poczekać, aż ostygnie i nie otwierać drzwiczek, by baba nie opadła. Gdy ostygnie, wyjąć babkę, obrócić blachę do góry dnem i wybić z blachy na deskę i pokroić.