marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka słodko-słona z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasta z dodatkami nasion jak mak,czarnuszka lub sezam są bogate w smak jak zapach również z dodatkiem aromatu do ciast i cukru waniliowego,co daje efekt lekko piorunujący.

Babka słodko-słona z ziarnami

Składniki:

Babka słodko-słona z ziarnami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 3 dag.drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • olejek waniliowy lub migdałowy,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • szczypta ziaren czarnuszki,
  • szczypta ziaren sezamu,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka słodko-słona z ziarnami
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Odstawić na kwadrans, a następnie dodać żółtka oddzielone od białek, pół szklanki oleju, cukier waniliowy oraz aromat waniliowy lub migdałowy, po szczypcie sezamu białego, czarnuszki, maku i soli. Na koniec wsypać przesianą mąkę odmierzając ją w szklankach. Wyrabiać rękoma całość, zagnieść w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C na 15 min. przed pieczeniem. Blachę falistą natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciastem wylepić blachę, która musi być duża, by ciasto nie uciekło poza blachę. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika nie wyjmować od razu, tylko poczekać, aż ostygnie i nie otwierać drzwiczek, by baba nie opadła. Gdy ostygnie, wyjąć babkę, obrócić blachę do góry dnem i wybić z blachy na deskę i pokroić.

Tagi:

tarta mak