kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Babka śmietankowo-kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i łatwa w przygotowaniu;)

Babka śmietankowo-kakaowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka śmietankowo-kakaowa

 

 

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowo-kakaowa
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę i dodawać stopniowo przesiana mąkę i śmietanę.Ciasto podzielić na dwie jednakowe części.Do jednej dodajemy kakao a do drugiej budyń i dokładnie mieszamy obie masy.Na koniec do każdej masy dodajemy pianę z białek(do każdej tyle samo) i delikatnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem foremki kładziemy naprzemiennie dwie łyżki jasnego ciasta i dwie łyżki ciemnego. Pieczemy w 180*C przez ok 50 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy odrobinę barwnika i polewamy jeszcze ciepłą babkę. Ja swoja udekorowałam stokrotkami i złotymi perełkami;)
Babka śmietankowo-kakaowa
Do utartych żółtej dodajemy stopniowo mąkę i śmietanę
Babka śmietankowo-kakaowa
Masę dzielimy na 2 części,do jednej dodajemy kakao a do drugiej budyń
Babka śmietankowo-kakaowa
Do wysmarowanej formy kładziemy na przemiennie 2 łyżki jasnego ciasta i 2 łyżki ciemnego