szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka szafranowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tym razem babka z dodatkiem szafranu. Robi się ją szybko i przyjemnie. Pierwszy raz użyłam tej przyprawy, jest wyczuwalna i nie do końca w moim guście.

Babka szafranowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka szafranowa

 

  • 1 i 1/4 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 laski wanilii
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekolada do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka szafranowa
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy wbić jajka i dalej miksować. Z laski wanilii wyjąć nasiona i dodać do masy na ciasto. Mąkę należy wymieszą c z proszkiem do pieczenia i solą. Szafran zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Do ciasta stopniowo dodawać mleko i mąkę. Tak przygotowane ciasto wylać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować cukrem pudrem i czekoladą.
Babka szafranowa
Zaczynamy od połączenia masła z cukrem i utarcia na gładki krem
Babka szafranowa
Dodajemy do masy jajka i nadal miksujemy całość
Babka szafranowa
Wyciągamy nasiona wanilii i dodajemy do masy
Babka szafranowa
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i pieczemy.