Sposób przygotowania:
Babka szafranowa
Drożdze zalewamy mlekiem, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, a szafran zalewamy wrzątkiem i wódką.Jajka dokładnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i ubite jajka z cukrem i mieszamy mikserem (grubymi końcówkami) przez ok 10 minut.Stopniowo dolewamy ciepłe masło, a potem szafran, nie przerywając miksowania. Całość mieszamy jeszcze ok 5 minut i wsypujemy kandyzowane owoce, po zamieszaniu przeznosimy do formy do pieczenia babki (średnica ok 23 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką Ciasto ma dosyć rzadką konsystencję- takie ma być. Ciasto w formie odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.Upieczone lekko wystudzone ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy. Posypujemy cukrem pudrem.
agabi22
Koper
Pięknie wyrosła mimo stosunkowo małej ilości drożdży, dzięki temu jest bardzo delikatna, ale za to bardzo długo musi rosnąć :)