Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Babka szafranowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje pierwsze dzieło z szafranem- teoretycznie drogą przyprawą, ale na prawdę wystarcza maleńka szczypta by danie było szafranowe

Babka szafranowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka szafranowa

 

  • 200g mąki + 1 łyżeczka
  • 60g cukru + czubata łyżeczka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 25g drożdży
  • łyżeczka wrzątku
  • łyżeczka wódki
  • szczypta szafranu- dosłownie kilka niteczek
  • 3 jajka
  • 50g kandyzowanych owoców
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka szafranowa
Drożdze zalewamy mlekiem, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki i mieszamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Masło roztapiamy, a szafran zalewamy wrzątkiem i wódką.Jajka dokładnie ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i ubite jajka z cukrem i mieszamy mikserem (grubymi końcówkami) przez ok 10 minut.Stopniowo dolewamy ciepłe masło, a potem szafran, nie przerywając miksowania. Całość mieszamy jeszcze ok 5 minut i wsypujemy kandyzowane owoce, po zamieszaniu przeznosimy do formy do pieczenia babki (średnica ok 23 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką Ciasto ma dosyć rzadką konsystencję- takie ma być. Ciasto w formie odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.Upieczone lekko wystudzone ciasto wyjmujemy ostrożnie z formy. Posypujemy cukrem pudrem.
Babka szafranowa
Ciasto jest dość rzadkie- takie ma być, po wyrośnięciu będzie delikatne i puszyste, bo nie jest ciężkie
Babka szafranowa
Ciasto w formie musi rosnąć dość długo ok 2-3 godzin
Babka szafranowa
Upieczoną, ostudzoną babkę szafranową posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka