agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

babka ucierana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

babka ucierana babka ucierana

babka ucierana

Składniki:

babka ucierana

 

 

Sposób przygotowania:

babka ucierana
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z żółtkami i cukrem utrzeć na pulchną masę. W czasie ucierania masła dodać olejek migdałowy i otartą skórkę z cytryny, cytrynę wcześniej starannie umyć. Białka ubić na pianę i wsypać do niej mąkę ziemniaczaną, wycisnąć sok z cytryny i powoli wymieszać.
Formę do pieczenia babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Do formy włożyć ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem czy jest dobrze upieczona. Do patyka nie powinno przywierać ciasto.
Wyjętą z piekarnika babkę lekko ostudzić. Wyrzucić z formy przez jej odwrócenie. Oprószyć cukrem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka