Sposób przygotowania:
babka ucierana
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z żółtkami i cukrem utrzeć na pulchną masę. W czasie ucierania masła dodać olejek migdałowy i otartą skórkę z cytryny, cytrynę wcześniej starannie umyć. Białka ubić na pianę i wsypać do niej mąkę ziemniaczaną, wycisnąć sok z cytryny i powoli wymieszać.
Formę do pieczenia babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Do formy włożyć ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem czy jest dobrze upieczona. Do patyka nie powinno przywierać ciasto.
Wyjętą z piekarnika babkę lekko ostudzić. Wyrzucić z formy przez jej odwrócenie. Oprószyć cukrem waniliowym.
Formę do pieczenia babki wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Do formy włożyć ciasto i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut. Sprawdzić cienkim patyczkiem czy jest dobrze upieczona. Do patyka nie powinno przywierać ciasto.
Wyjętą z piekarnika babkę lekko ostudzić. Wyrzucić z formy przez jej odwrócenie. Oprószyć cukrem waniliowym.