marchewka1412

marchewka1412

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tą babkę też mnie nauczyła piec Ciocia

Babka waniliowa

Składniki:

Babka waniliowa

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • aromat waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka waniliowa
Cukier utrzeć z masłem i jajkami .Dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukry waniliowe, a potem aromat waniliowy i mleko . Dobrze wszystko zmiksować .
Małą foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą . Wlać ciasto.
Piekarnik nastawić na 180 * C .Wstawić foremkę i piec 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobra .
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia .Wyjąć i posypać cukrem pudrem .

Tagi:

jajko tarta jajka