Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Korzenna babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Znakomite połączenie smaku i zapachu korzennych przypraw z symbolem Świąt Wielkanocnych, czyli babką. Polecam!

Korzenna babka wielkanocna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korzenna babka wielkanocna

 

  • 25 dkg masła
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Korzenna babka wielkanocna
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z sodą. Najpierw około 1 szklankę mąki. Następnie wlewamy mleko. Wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Miksujemy. Na końcu do masy dodajemy dżem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Korzenna babka wielkanocna
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę, sodę, kakao, cynamon, przyprawę i dżem. Miksujemy.
Korzenna babka wielkanocna
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Korzenna babka wielkanocna
Masę przelewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.