SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

Pyszna i sycąca zapiekanka na obiad. Przygotowana z domowego makaronu. Bardzo polecam. Wychodzi cztery spore porcje.

Składniki:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

Makaron:

Pieczarki:

Sos:

Dodatkowo:

  • 35 dag sera żółtego
  • masło do posmarowania formy
  • olej do smażenia
  • sól do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

Wykonanie makaronu:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Z podanych składników wykonujemy domowy makaron.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część ciasta cieniutko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozkładamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę nam przesechł. Od czasu do czasu mieszamy go, żeby się nie posklejał.

Gotowanie makaronu:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Tak przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Tak przygotowany, trochę podsuszony makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Makaron dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.

Wykonanie pieczarek:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Z podanych składników przygotowujemy pieczarki.

Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.

Wykonanie sosu:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Z podanych składników wykonujemy sos śmietanowy.

Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Do pieczenia:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
podane składniki przekładamy do formy do zapiekania.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.

Zapiekanie i podanie:

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Zapiekankę zapiekamy w gorącym piekarniku i podajemy.

Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil. Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Można użyć gotowego kupnego makaronu.
Szklanka do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml.