Sposób przygotowania:
Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarekWykonanie makaronu:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część ciasta cieniutko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozkładamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę nam przesechł. Od czasu do czasu mieszamy go, żeby się nie posklejał.
Gotowanie makaronu:
Tak przygotowany, trochę podsuszony makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Makaron dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
Wykonanie pieczarek:
Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.
Wykonanie sosu:
Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Do pieczenia:
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.
Zapiekanie i podanie:
Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil. Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 spore porcje.
Można użyć gotowego kupnego makaronu.
Szklanka do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml.