Sposób przygotowania:
Babka wyjątkowa
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia' margarynę utrzeć na puszystą pianę(najlepiej mikserem). Następnie, stale ucierając, dodawać na przemian po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym oraz po jednym jajku, a następnie również po łyżce dodawać przesianą mąkę. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na wiartki, usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem
z cytryny. Rodzynki umyć i namoczyć w brandy. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Na dnie ułozyć połowę ciasta,
na niej pokrojonejabłka. Posypać napęczniałymi rodzynkami i cynamonem, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekamika (220"C) na 45 minut.Gotowę ciasto wyjąć z piecyka, ostudzić
(5 minut) i wyjąć z formy. Podawać , gdy
nieco ostygnie.
z cytryny. Rodzynki umyć i namoczyć w brandy. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Na dnie ułozyć połowę ciasta,
na niej pokrojonejabłka. Posypać napęczniałymi rodzynkami i cynamonem, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekamika (220"C) na 45 minut.Gotowę ciasto wyjąć z piecyka, ostudzić
(5 minut) i wyjąć z formy. Podawać , gdy
nieco ostygnie.