Sposób przygotowania:
Babka z bitą smietaną
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym, dodać do czekolady. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem na babkę natłuścić, włożyć ciasto, piec 20 min w temp. 220°C. Ciasto wyjąć, przełożyć na talerz, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem babkę wypełnić śmietaną, posypać cynamonem.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym, dodać do czekolady. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem na babkę natłuścić, włożyć ciasto, piec 20 min w temp. 220°C. Ciasto wyjąć, przełożyć na talerz, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem babkę wypełnić śmietaną, posypać cynamonem.