mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Babka z chleba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka z chleba - każdemu będzie smakowała.

Babka z chleba

Składniki:

Babka z chleba

 

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 10 łyżek zmielonego ususzonego chleba razowego
  • 1/2 szklanki rumu (ewentualnie koniaku)
  • skórka z cytryny
  • 1 laska wanilii zmielonej z cukrem
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Babka z chleba
Formę wysmarować masłem, wysypać bułkę tartą. Wanilię drobno pokroić i zemleć w młynku elektrycznym z dodatkiem łyżki cukru lub utłuc w moździerzu. Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier. Ubijać trzepaczką aż zbieleją i zgęstnieją. Stale ubijając dodawać do pulchnej masy skórkę cytrynową, wanilię oraz po łyżce(stopniowo) przesiany zmielony na mąkę czerstwy chleb razowy. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Upiec. Gdy wystygnie wyjąć z formy i skropić równomiernie rumem lub koniakiem. Można także polukrować babkę lukrem -np. cytrynowym.