SUPERPRZEPIS

Babka z kolorowymi piegami

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babka z kolorowymi piegami Więcej zdjęć (2)

Ciasto wygląda uroczo i na pewno przypadnie do gustu dzieciom, ale i dorośli z chęcią sięgna po solidną porcyjkę.

Składniki:

Babka z kolorowymi piegami

 

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kolorowe barwniki

Sposób przygotowania:

Babka z kolorowymi piegami

ETAP 1:

Babka z kolorowymi piegami
Do pieczenia kulek używamy formy jak do pieczonych lizaków z ciasta

Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na zmianę z przesiana mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec dodać 100 ml mleka i utrzeć gładkie ciasto.

Odłożyć po 3-4 łyżki ciasta do trzech miseczek i zabarwić na dowolne kolory, następnie ciastem napełnić wysmarowane masłem formy do kulek i po zamknięciu piec w temp. 170 st około 10 minut,

ETAP 2:

Babka z kolorowymi piegami

od razu po upieczeniu delikatnie wyjąc je z formy.

ETAP 3:

Babka z kolorowymi piegami
Kuli pieczemy w dowolnych kolorach i sypiemy do ciasta.

Pozostałe ciasto wymieszać ze 100 ml mleka i 1/3 ciasta wyłożyć na dnie długiej formy keksowej ( 30 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia na cieście rozłożyć upieczone kulki i zalać je resztą ciasta.

ETAP 4:

Babka z kolorowymi piegami
Ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy.

Piec około 40 minut w temp. 170st po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i polać lukrem, dowolnie ozdobić. Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i wody, ucieramy na gładki i płynny lukier.