Sposób przygotowania:
Babka z lukrem.
Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka i żółtko i ponownie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, cukier biały, cukier waniliowy, sól oraz skórkę otartą z cytryny. Wlać mieszankę mleka i drożdży i zmiksować. Następnie dodać masło i dalej miksować. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą . Wlać ciasto i wstawić nagrzanego do 60 stopni piekarnika na 40 minut, aby ciasto wyrosło. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. W tym czasie do rondelka wsypać cukier i wlewać powoli sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Kiedy zaczynie gęstnieć, polać nim wystudzoną babkę.Smacznego!