alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka z masą krówkową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na Wielkanoc musi być babka i to nie jedna. Wprawdzie do świąt jeszcze trochę czasu ale ja już dzisiaj chcę Wam polecić babkę z dodatkiem masy krówkowej o smaku orzechowym.

Babka z masą krówkową

Składniki:

Babka z masą krówkową

 

  • 4 jajka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Lukier
  • 1 białko
  • 1 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Babka z masą krówkową
Jajka z cukrem miksować do momentu, aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta(jak biszkopt). Do ubitych jajek dodać esencję waniliową, masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach, aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Formę do babki wysmarować i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca i po około 10-15 minutach babkę wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę. Zimną babkę polukrować. Lukier: Cukier puder przesiać przez sitko dodać białko i zmiksować na białą i gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dosypać cukru pudru i ponownie zmiksować.

Tagi:

jajko jajka