Sposób przygotowania:
Babka z nadzieniem grzybowymZiemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać 1 łyżkę mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, posiekać. Cebule obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle razem z ugotowanymi grzybami, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, na to ułożyć masę grzybową, a na nią resztę ziemniaków. Babkę ziemniaczaną wstawić do gorącego piekarnika, a po około 10 minutach posmarować śmietaną, zapiec. Przed podaniem babkę pokroić na kawałki, polać stopionym masłem lub śmietaną.