zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka z nutą mango i wanilii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Po dodaniu do sernika mango z wanilia został mi syrop. Dolałam go do babki. Babka jest smaczna, wilgotna i jak to mówi mój synuś : na milion gwiazdek przyznaję Ci milion gwiazdek. Nic tak nie cieszy jak zadowolone minki łasuchów.

Babka z nutą mango i wanilii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z nutą mango i wanilii

 

  • 5 jajek ( małych, duże 4 )
  • 3/4 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szk mleka + 1 łyżka
  • 1/4 szk syropu z mango i wanilii
  • Lukier :
  • cukier puder trzcinowy
  • kakao rozpuszczalne
  • sok z cytryny
  • Dodatkowo :
  • dowolna posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Babka z nutą mango i wanilii
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać mleko z syropem i połączyć ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej dodać kakao i dodatkowe mleko i wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą. Jasne ciasto przełożyć do formy a na nie ciemne i potem za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić wzorki aby ciasto się lekko przemieszało. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec babkę około godziny do suchego patyczka. Upieczoną wystudzić. Cukier trzcinowy, kakao i sok dokładnie wymieszać i polać przygotowanym lukrem babkę ( gęstość zależy od tego jak gęsty lukier lubimy ) i na koniec posypać posypką. Babkę kroić po zastygnięciu lukru.
Babka z nutą mango i wanilii
Etap 1 przygotować ciasto a potem je podzielić
Babka z nutą mango i wanilii
Etap 2 najpierw wyłożyć do formy ciasto jasne
Babka z nutą mango i wanilii
Etap 3 potem ciemne i zrobić wzorki na cieście
Babka z nutą mango i wanilii
Etap 4 babkę upiec wystudzić i polać lukrem