Sposób przygotowania:
Babka z przepisu babci Stasi
Na początku utrzeć w misce miękkie masło,cukier biały, cukier waniliowy, rum i sól. Powstała masa powinna mieć konsystencję delikatnego kremu. Następnie do masy stopniowo dodawać jajka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżki mleka.Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka.Drugą pozostawić bez zmian.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto wlać do formy. Ciemne ciasto rozprowadzić na jasnym przy użyciu widelca lub patyczka tworząc wzór marmurkowy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić.Zimne można polać czekoladową polewą.Smacznego.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto wlać do formy. Ciemne ciasto rozprowadzić na jasnym przy użyciu widelca lub patyczka tworząc wzór marmurkowy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu ciasto przestudzić.Zimne można polać czekoladową polewą.Smacznego.