Babka z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zdrowa babeczka ziołowa

Babka z ziołami

Składniki:

Babka z ziołami

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 150 ml letniego mleka
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag mąki babuni
  • smalec do blachy
  • 1 korzeń chrzanu
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Babka z ziołami
Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubych okach. Do ziemniaczanej masy dodałam szczyptę soli, jajka, oczyszczone wcześniej i bardzo drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, letnie mleko i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam, dodałam mąkę. Ponownie mieszałam do momentu jednolitej masy. Przyprawiłam solą i pieprzem. Blachę z wyższym brzegiem wysmarowałam dokładnie smalcem. Wylałam ciasto ziemniaczane i włożyłam do piekarnika w 180s.c . Piekłam ok 50 minut. Po upieczeniu potrawę zostawiłam w formie aż do lekkiego ostudzenia. Pokroiłam na równe porcje. Podawałam ze startym na tarce o grubych okach chrzanem.