Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Babka zeberkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

babka zebra w polewie czekoladowej

Babka zeberkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka zeberkowa

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki, + 2 łyżki
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki kakao

 

  • polewa:
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżki cukru,

Sposób przygotowania:

Babka zeberkowa
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy na przemian przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę ( po trochu). Kiedy już masa jest dobrze wymieszana dzielimy ją na dwie części. Doi jednej dodajemy dwie łyżki mąki a do drugiej kakao. Wlewamy do formy na babke warstwami ( po około 3 łyżki) masę biała i czarną na przemian. Wstawiamy do nagranego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut to suchego patyczka. Wyjmujemy babke i studzimy.Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę oraz cukier i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Zagotowujemy. Studzimy. Ostygniętą polewą oblewamy babkę.
Babka zeberkowa
Pyszna babka na wielkanoc oraz do kawki
Babka zeberkowa
Pyszna babka na wielkanoc oraz do kawki
Babka zeberkowa
Pyszna babka na wielkanoc oraz do kawki

Tagi:

jajko jajka