Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 265]

Sernik w paski na zimno z bałwankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia, łatwe w wykonaniu i pyszne w smaku, ja je poprzekładałam kolorami na zmianę i udekorowałam bałwankami z czekolady...

Sernik w paski na zimno z bałwankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik w paski na zimno z bałwankami

 

  • Twaróg na sernik - 1 kg
  • masło - 25 dag
  • cukier - 2,5 szkl
  • jajka - 5 szt
  • cukier waniliowy - 2 op
  • żelatyna spożywcza - 12 łyżeczek
  • mleko - 1 szkl
  • kakao ciemne - 5 łyżeczek
  • bałwanki czekoladowe
  • ozdoby cukiernicze

Sposób przygotowania:

Sernik w paski na zimno z bałwankami
Żelatynę namoczyć w 1 szklance wody.

Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.

wszystko razem dobrze utrzeć, następnie dodawać po łyżce ser do masy maślano jajecznej.

Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę która napęczniała w wodzie.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.

Mleko z żelatyną wlewamy do masy szybko miksując.

Masę serową dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy szybko.

Masę wlewamy do tortownicy po 3 łyżki, raz białą, raz ciemną (tak jak robi się ciasto zebra).

Staramy sie robić to szybko, gdyż masą tężeje szybko.

Schładzamy w lodówce ok 3 godziny, dekorujemy dowolnie. 
Sernik w paski na zimno z bałwankami
Sernik w paski na zimno z bałwankami nr 2