zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2405]

Babka ziemniaczana

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Na obiad serwujemy dzisiaj babkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem.

Babka ziemniaczana

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Boczek, kabanosy i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do ziemniaków dodać żółtka, czosnek przestudzony boczek z kabanosem i cebulą oraz kaszę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Do większej formy keksowej przełożyć masę, wyrównać powierzchnię. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.