Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Babka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babkę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięsa. Bardzo dobra jest też sama z dodatkiem ketchupu, śmietany ewentualnie z sosem czosnkowym.

Babka ziemniaczana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki zetrzeć na małe oczka. Cebulę pokroić na małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać.

Dodać mąkę oraz przyprawy - sól i pieprz. Blaszkę wysmarować olejem. Wszystko przełożyć do blachy.

Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Potem zetrzeć ser żółty i posypać na wierzch babki.

Piec jeszcze około 10 minut.
Babka ziemniaczana
Starte ziemniaki zostawić na chwilę na sitku, aby odcisnąć wodę z ziemniaków.
Babka ziemniaczana
Jajka przed dodaniem do ziemniaków rozbełtać w kubku.
Babka ziemniaczana
Przełożyć do wysmarowanej olejem blachy.