SUPERPRZEPIS

Babka ziemniaczana dwuboczkowa

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Babka ziemniaczana dwuboczkowa Więcej zdjęć (5)

Zapiekana masa ziemniaczana z dodatkiem boczku surowego i wędzonego

Składniki:

Babka ziemniaczana dwuboczkowa

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana dwuboczkowa
Boczek wieprzowy surowy pozbawiamy skóry. Wraz z boczkiem wędzonym drobno siekamy. Z cebulą postępujemy podobnie. Jeśli używamy robota wszystko możemy posiekać wspólnie cebulę dodając na końcu. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem ziołowym oraz naturalnym. Mieszamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odlewamy 5 łyżek krochmalu. Masę przekładamy do posiekanego boczku. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i mieszamy. Blachę smarujemy olejem (ja użyłem aromatycznego oleju z suszonych pomidorów). Przekładamy masę ziemniaczano-boczkową. Wygładzamy brzegi i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C. Smacznego.
Babka ziemniaczana dwuboczkowa
Boczeki wieprzowe bardzo drobno siekamy
Babka ziemniaczana dwuboczkowa
Dodajemy starte ziemniaki, jajko, mąkę i przyprawy
Babka ziemniaczana dwuboczkowa
Masę ziemniaczaną wykładamy do blaszki nasmarowanej olejem
Babka ziemniaczana dwuboczkowa
Pieczemy około 60 minut w temepraturze podanej w przepisie