Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana mojej Babci
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na stronie do ziemniaków. Można także użyć robota kuchennego. Płyn zlać do naczynia, po pół godziny odlać wodę, a skrobię osadzoną na dnie dodać do masy ziemniaczanej. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszczyk, na to wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, jak się zeszkli dodać pokrojone pieczarki, usmażyć i ostudzić. Oliwki pokroić w krążki. W misce wymieszać starte ziemniaki, mąkę, jajka i przyprawy. Dodać do masy zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Wylać do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Piec ok. godziny w 200st. Podawać z kwaśną śmietaną lub surówka z kiszonej kapusty.