Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym
Ziemniaki obrane zetrzeć na tarczy do ziemniaków w robocie lub ręcznie na tarce do ziemniaków. Masę ziemniaczana wyłożyć na duże sito z drobną siateczką. Po odcedzeniu z wody wodę ostrożnie wylać i osad ze skrobi dodać do ziemniaków.
Kiełbasę obraną z flaka pokroić w kosteczkę, na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, papryczkę ostra i starty czosnek, wystudzić.
Ziemniaki z sita dać do miski, dodać jajka, majeranek, kucharka, pieprz ziołowy, mąkę ziemniaczaną, kiełbasę i wszystko dobrze wymieszać.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, wlać masę ziemniaczaną i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie babkę trochę wystudzić.
Prawdziwki lub pieczarki pokroić, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy grzyby są usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony, sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.
Babka smakuje również później podsmażona na patelni.
Kiełbasę obraną z flaka pokroić w kosteczkę, na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, papryczkę ostra i starty czosnek, wystudzić.
Ziemniaki z sita dać do miski, dodać jajka, majeranek, kucharka, pieprz ziołowy, mąkę ziemniaczaną, kiełbasę i wszystko dobrze wymieszać.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, wlać masę ziemniaczaną i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie babkę trochę wystudzić.
Prawdziwki lub pieczarki pokroić, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy grzyby są usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony, sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.
Babka smakuje również później podsmażona na patelni.