tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Babki ponczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na babki ponczowe.

Babki ponczowe

Składniki:

Babki ponczowe

 

  • CIASTO:
  • 3/4 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 10 jaj
  • 10 dkg cukru pudru
  • 30 dkg masła
  • SYROP:
  • 10 dkg cukru
  • 1 szklanka wody
  • kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Babki ponczowe
3/4 kg mąki rozrobić w 1 szklance mleka z 5 dkg drożdży, dodać 10 całych jaj i 10 dkg pudru, dobrze wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia rano wlać 1/4 masła roztopionego i wyrobić ciasto, Nakładać do połowy małe foremki wysmarowane masłem, kiedy podrosną wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z foremek ułożyć na półmisku i polewać syropem zrobionym z cukru, wody i rumu, dopóki nie spulchnieją.

Tagi:

ciasto