AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Babki wielkanocne.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki wielkanocne- duża o średnicy około 23 cm i malutka.

Babki wielkanocne. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babki wielkanocne.

 

 

  • DO DEKORACJI :
  • polewa czekoladowa
  • cukrowe jajeczka
  • kolorowa posypka cukrowa
  • pisaki cukrowe.

Sposób przygotowania:

Babki wielkanocne.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i wsypujemy do wystudzonych jajek. Na koniec wlewamy tłuszcz ( olej lub roztopioną i wystudzoną margarynę ), mieszamy i dodajemy aromat. Można również dodać dowolne owoce lub rodzynki. Albo tak jak ja- połowę wylać do foremki posmarowanej i posypanej tartą bułką, do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku- 180 stopni. Upieczoną babkę polewamy polewą czekoladową. Ozdabiamy cukrowymi jajeczkami, cukrową posypką i lukrowymi pisakami robimy np. kurczaka. Z tej porcji wychodzi mała babeczka i duża o średnicy około 23 cm.SMACZNEGO :)
Babki wielkanocne.
Z podanych składników wychodzi mała babeczka i duża o średnicy ok.23 cm.
Babki wielkanocne.
Boki dużej babki posypujemy cukrową posypką, na wierzchu robimy kurczaka lukrowymi pisakami i dekorujemy cukrowymi jajeczkami.
Babki wielkanocne.
Boki małej babeczki posypujemy kolorową posypką i dekorujemy cukrowymi jajeczkami.
Babki wielkanocne.
Gotowe już ozdobione babeczki wielkanocne razem z mazurkiem.