Sposób przygotowania:
Strudel wiedeński z jabłkami
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i jajko, a także wodę wymieszaną z octem. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy w kulę, którą smarujemy olejem i odkładamy na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Masło topimy na wolnym ogniu. Ciasto rozwałkowujemy , przekładamy na lniana serwetę i rozciągamy aby było jak najcieńsze. Ciasto smarujemy połową stopionego masła i posypujemy bułką tartą.. Układamy nadzienie i przy pomocy serwety zwijamy strudel. Wierzch smarujemy resztą masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.