Sposób przygotowania:
Bagietki makowe
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki z solą. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i wlewamy do reszty. Ze wszystkich tych składników wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rolujemy i rozpłaszczamy na blacie. Wówczas formujemy bagietkę metodą kopertową (zdjęcie). Uformowaną bagietkę smarujemy rozmąconym jajkiem i obtaczamy w sypkim maku. Bagietki wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 25 minut. Smacznego :)
marietta