monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł jest autorski. Podałam ją na kolację:) zaletą jest to że można wykorzystać inne pieczywo także starsze i różne rodzaje wędlin.

Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką

 

  • 150 g kiełbasy żywieckiej suchej
  • 2 parówki wieprzowe dobrej jakości
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka bazylii
  • 2 krótkie bagietki
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 łyżka ketchupu
  • ok. 100 g tartej mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką
Kiełbasę pokroić w słupki a parówki w pół plasterki. Papryki pokroić w  kostkę. Do rozgrzanego oleju dodać bazylię,  i wrzucić kiełbaski. Podsmażyć przez chwilę i wrzucić papryki i smażyć przez około 5 minut i zdjąć z ognia. Dodać ketchup,wymieszać. Bagietki pokroić w  kostkę i przełożyć do miski.W drugiej misce roztrzepać jajka i przelać je pokrojonej bagietki. Dobrze wymieszać jajko z bagietką. Tortownice lub głęboką blaszkę do tarty wysmarować masłem.Wysypać pokrojoną bagietkę i uklepać ją na dnie i bokach tortownicy. Na wierzch wysypać usmażone kiełbaski z papryka. Posypać tartą mozzarellą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 15-18 minut ( do momentu aż ser dobrze się rozpuści). Wyjąć i podawać od razu Smacznego!
Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką
bagietkę pokroić na kromki a potem w kostkę
Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką
do usmazonych kiełbasek i papryk dodać ketchup
Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką
dno i boki tortownicy wyłożyć pokrojona bagietką
Bagietkowa tarta z kiełbasą i papryką
na wierzch położyć kiełbaski i posypać serem