reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bakaliowiec z masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jedno ze starszych ciast z moimi modyfikacjami rodzynki moczę w rumie- choć unikam alkoholu, to wiem ze tu wyparuje.

Bakaliowiec z masą

Składniki:

Bakaliowiec z masą

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny "Palma"
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

 

 

  • Piana
  • 7 białek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu spirytusowego

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec z masą

bakalie

Bakaliowiec z masą
jeżeli nie są suche i twarde to mozna ominąć moczenie rodzynek,

Zaczynam od zalania rodzynek (można ominąć ) i posiekania orzechów i migdałów.

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, na końcu przesianą mąkę i ocet- mieszamy już ręcznie do połączenia się składników

ciasto

Bakaliowiec z masą
ciasto przygotowuje tak samo jak ciasta kruche

wszystkie składniki siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Ciasto jest dość wilgotne, ale nie dosypujemy teraz mąki,

Ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dno dwóch blaszek 25x 36 cm

Nakłuwamy i podpiekamy 5 minut w 180 stopniach.

Następnie smarujemy dżemem i pianą, posypujemy równomierni bakaliami.

Ciasta dopiekamy przez kolejne 20 minut.

Upieczone studzimy.

masa budyniowa

Bakaliowiec z masą
żółtka roztrzepujemy w mleku razem z cukrem

Zagotowujemy 3/4 l mleka. Do reszty mleka dodajemy cukier i żółtka- mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy budyń i mąkę- mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.

Gotujemy budyń nie przerywając mieszania, bo zrobią nam się kluchy a tego nie chcemy.

Budyń studzimy,

Masło ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce budyniu- miksujemy.

Można dodać kilka kropel olejku śmietanowego/

Masę wykładamy na jeden z blatów- przykrywamy drugim i lekko dociskamy.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje.

Smacznego:)