Sposób przygotowania:
Bakaliowiec z masąbakalie
Zaczynam od zalania rodzynek (można ominąć ) i posiekania orzechów i migdałów.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, na końcu przesianą mąkę i ocet- mieszamy już ręcznie do połączenia się składników
ciasto
wszystkie składniki siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciasto jest dość wilgotne, ale nie dosypujemy teraz mąki,
Ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dno dwóch blaszek 25x 36 cm
Nakłuwamy i podpiekamy 5 minut w 180 stopniach.
Następnie smarujemy dżemem i pianą, posypujemy równomierni bakaliami.
Ciasta dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Upieczone studzimy.
masa budyniowa
Zagotowujemy 3/4 l mleka. Do reszty mleka dodajemy cukier i żółtka- mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy budyń i mąkę- mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka.
Gotujemy budyń nie przerywając mieszania, bo zrobią nam się kluchy a tego nie chcemy.
Budyń studzimy,
Masło ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce budyniu- miksujemy.
Można dodać kilka kropel olejku śmietanowego/
Masę wykładamy na jeden z blatów- przykrywamy drugim i lekko dociskamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje.
Smacznego:)