Sposób przygotowania:
Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniowąCiasto kruche I
Składniki na ciasto kruche wkładamy do jednego naczynia. Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto kruche II
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao.
Ciasto kruche III
Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach C.
Ciasto jasne I
Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Czekoladę ścieramy na tarce. Orzechy drobno siekamy. Rodzynki sparzamy.
Ciasto jasne II
Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Delikatnie mieszamy z bakaliami. Masę wykładamy na placek. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut.
Krem budyniowy
W pół szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Robimy budyń. Masło ucieramy, dodajemy powoli przestudzony budyń.
Masa pomarańczowa
Masło podgrzewamy. Kisiele rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kisiele i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
przełożenie ciasta
Ciasto bakaliowe, krem budyniowy, ciasto kakaowe, masa pomarańczowa, biszkopty
polewa
Czekoladę podgrzewamy z masłem. Polewamy biszkopty tworząc esy-floresy.