SUPERPRZEPIS

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową

Bardzo ciekawe w smaku ciasto. Bakaliowy placek i kakaowy idealnie komponuje się z pyszną masą pomarańczową. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x36

Składniki:

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową

ciasto kruche

  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

dodatki do ciasta jasnego

  • słoik powideł śliwkowych
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek

masa budyniowa

masa pomarańczowa

  • kostka masła
  • 2 kisiele pomarańczowe
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa

ponadto

  • 20 dag biszkoptów
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową

Ciasto kruche I

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową
Składniki na ciasto kruche wkładamy do jednego naczynia

Składniki na ciasto kruche wkładamy do jednego naczynia. Szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto kruche II

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao.

Ciasto kruche III

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową
Ciasto z kakaem wykładamy równomiernie na blaszkę

Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach C.

Ciasto jasne I

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową
Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach

Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Czekoladę ścieramy na tarce. Orzechy drobno siekamy. Rodzynki sparzamy.

Ciasto jasne II

Bakaliowiec z masą pomarańczową i budyniową

Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Delikatnie mieszamy z bakaliami. Masę wykładamy na placek. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 45 minut.

Krem budyniowy

W pół szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Robimy budyń. Masło ucieramy, dodajemy powoli przestudzony budyń.

Masa pomarańczowa

Masło podgrzewamy. Kisiele rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kisiele i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.

przełożenie ciasta

Ciasto bakaliowe, krem budyniowy, ciasto kakaowe, masa pomarańczowa, biszkopty

polewa

Czekoladę podgrzewamy z masłem. Polewamy biszkopty tworząc esy-floresy.


Tagi:

dynia