Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię bakłażana pod każdą postacią. Pieczony z nadzieniem z kaszy jaglanej smakuje wspaniale. Polecam!

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Oprószyć bakłażana solą i odstawić, aż puści sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z mięsem. Dodać do kaszy jaglanej. Dodać szczypiorek i przyprawy. Dwa pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Wymieszać i takim nadzieniem napełnić połówki bakłażana. Na wierzchu położyć plasterki pokrojonego pomidora i mozzarellę (u mnie mini kulki) Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30-40min. Smacznego! 
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Wydrążonego bakłażana obsypać solą i osuszyć.
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Do kaszy jaglanej dodać podsmażone mięso z cebulą.
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Pomidory pokrojone dodać do kaszy z mięsem.
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Napełnić osuszone połówki bakłażana nadzieniem.