Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Bakłażana przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, solimy i odkładamy rozkrojoną częścią do spodu by puścił soki. Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulą. Dodajemy miąższ z bakłażana i zalewamy pomidorami z puszku. Dusimy aż zalewa z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą pieprzem. Bakłażana nadziewamy mięsem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190°C Po około 30 min posypujemy go serem startym na tarce o grubych oczkach i zapiekamy jeszcze około 20 min.
Sos:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy mąkę rozrobioną z ½ szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy odrobinę śmietany (jeśli mamy, lepszy smak sosou) i koperek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy mąkę rozrobioną z ½ szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy odrobinę śmietany (jeśli mamy, lepszy smak sosou) i koperek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.