Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Bakłażan faszerowany :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste danie, w zasadzie składniki farszu mogą być bardzo różne . Wegetariańskie i z mięsem . Jak kto lubi .

Bakłażan faszerowany :

Składniki:

Bakłażan faszerowany :

 

  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 25 dag mięsa mielonego ( może być mieszane wieprzowo-wołowe, lub drobiowe )
  • 5 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 kostka bulionu Knorra ( drobiowy, lub cielęcy )
  • 1 pomidor
  • olej słonecznikowy
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku ( roztarty jak majeranek )
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego ( zamiennie maggi w płynie - 1 łyżka )
  • sól
  • 4 łyżki utartego sera Chedar

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany :
Bakłażan przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć środki . Posolić i zostawić na 30 minut by sól ,, wyciągnęła ,, goryczkę .Zlać sok ,a bakłażana opłukać wodą , osuszyć , posmarować olejem . Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę . Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana . Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania . Piec 45-60 minut ( zależnie od wielkości bakłażana )w piekarniku w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni .
Można dodatkowo podać sos pomidorowy.