Sposób przygotowania:
Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką
Piekarnik nastawić na 190 st.C.Bakłażany umyć, przekroić na pół i zrobić ukośne, głębokie nacięcia tak by powstała kratka. Wierzch delikatnie posolić . Odłożyć na kilka minut , a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pokrojone pomidory przełożyć do miseczki dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, świeże liście bazylii, sól morską do smaku, 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek i czosnek. Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie pomidorowe nałożyć na wierzch bakłażanów, wciskając je możliwie jak najgłębiej w nacięcia miąższu . Naczynie zalać oliwą na wysokość ok.0.5 cm./można mniej/ i dodać ok. pół szklanki wody.Wstawić do gorącego piekarnika na ok.40 min. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu ok 15 min. bakłażany można nakładać na talerze. Posypać obficie zieloną pietruszką i udekorować świeżymi listkami bazylii. Smakują wyśmienicie również na zimno.
kołczu
Wanita