cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

SUPERPRZEPIS

Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bakłażany pachnące pomidorami i bazylią, zapiekane w piekarniku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub kolację.

Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką

 

  • /proporcje dla 4 osób/
  • 4 średnie bakłażany
  • 400 g drobniutko pokrojonych pomidorów z zalewy/mogą być świeże/
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • sól morska miałka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • garść listków bazylii do farszu i kilka do przybrania
  • garść czarnych drylowanych oliwek przekrojonych na połówki
  • oliwa z oliwek extra vergine/2,3 łyżki do farszu oraz do formy/

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką
Piekarnik nastawić na 190 st.C.Bakłażany umyć, przekroić na pół i zrobić ukośne, głębokie nacięcia tak by powstała kratka. Wierzch delikatnie posolić . Odłożyć na kilka minut , a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pokrojone pomidory przełożyć do miseczki dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, świeże liście bazylii, sól morską do smaku, 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek i czosnek. Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie pomidorowe nałożyć na wierzch bakłażanów, wciskając je możliwie jak najgłębiej w nacięcia miąższu . Naczynie zalać oliwą na wysokość ok.0.5 cm./można mniej/ i dodać ok. pół szklanki wody.Wstawić do gorącego piekarnika na ok.40 min. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu ok 15 min. bakłażany można nakładać na talerze. Posypać obficie zieloną pietruszką i udekorować świeżymi listkami bazylii. Smakują wyśmienicie również na zimno.
Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką
Bakłażany przekroić na pół pomidory wymieszać z pozostałymi dodatkami.
Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką
Bakłażany ułożyć w naczyniu do zapiekania i na każdą połówkę nałożyć farsz pomidorowy.
Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok 40 min.
Bakłażan faszerowany pomidorem i oliwką
Bakłażany faszerowane smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem pieczywa.