Sposób przygotowania:
Bakłażan griowany z mięsem drobiowym.
1. Bakłażana kroję na plastry grubości 1,5-2 cm i podsmażam na suchej patelni, bez tłuszczu. Gdy plastry zbrązowieją przekładam je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, w piekarniku.
2. Na tej samej patelni podsmażam na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojoną, czerwoną paprykę.
3. Po chwili dodaję mielone, drobiowe mięso pieczarki. Doprawiam do smaku i dodaję trochę pasty pomidorowej i pokrojony koperek.
4. Gdy odparuje woda z patelni nakładam warstwę ‘farszu’ na krążki bakłażana i posypuję na górze startym żółtym serem.
wstawiam do piekarnika na 15-20 minut na opcję ‘GRILL na podczerwień’ na ok. 150 stopni.
Danie podaję na stół na dużym płaskim talerzu, w pólmisku wykładam pieczone ziemniaki i w kolejnym sałatę. Gdy przychodzą znajomi jest to wystarczające danie dla 4 osób. Jest bardzo reprezentatywne i robi na gościach duże wrażenie :-) głownie z uwagi na mnogość koloerów i zapachów na stole. No i jest smakowite.
2. Na tej samej patelni podsmażam na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojoną, czerwoną paprykę.
3. Po chwili dodaję mielone, drobiowe mięso pieczarki. Doprawiam do smaku i dodaję trochę pasty pomidorowej i pokrojony koperek.
4. Gdy odparuje woda z patelni nakładam warstwę ‘farszu’ na krążki bakłażana i posypuję na górze startym żółtym serem.
wstawiam do piekarnika na 15-20 minut na opcję ‘GRILL na podczerwień’ na ok. 150 stopni.
Danie podaję na stół na dużym płaskim talerzu, w pólmisku wykładam pieczone ziemniaki i w kolejnym sałatę. Gdy przychodzą znajomi jest to wystarczające danie dla 4 osób. Jest bardzo reprezentatywne i robi na gościach duże wrażenie :-) głownie z uwagi na mnogość koloerów i zapachów na stole. No i jest smakowite.
eli_555