Sposób przygotowania:
Bakłażan nadziewany
Bakłażany przekroić na pół. Wydrążyć miąższ ze środków pokroić w kostkę i posolić. Bakłażany posolić w środku, odstawić na kwadrans. Po kwadransie umyć je w zimnej wodzie by nie były za słone, pozostawić je do osuszenia. Ugotować ryż. Czosnek i cebule posiekać w kostkę. Mięso mielone podsmażyć, dodać miąższ, cebule i czosnek. Pod koniec smażenia dodać ketchup, sos barbecue, doprawić solą, pieprzem,ziołami i dorzucić ryż. Całość dusić przez chwilę. Bakłażana ułożyć na blaszce i oprószyć przyprawą do pizzy włoskiej. Nałożyć farsz i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, wyjąc z piekarnika posypać kawałkami sera, piec aż ser się zarumieni. Podawać posypane listkami bazylii, szczypiorkiem lub innymi ziołami.