zabus87

zabus87

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Bakłażan nadziewany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bakłażan zapiekany z farszem mięsno-ryżowym pod serową kołderką. Idealny na romantyczną kolację, jak i na rodzinny obiad.

Bakłażan nadziewany

Składniki:

Bakłażan nadziewany

 

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 40-50 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 łyżki ketchup lub przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek sos barbecue
  • 1 woreczek ryżu

Sposób przygotowania:

Bakłażan nadziewany
Bakłażany przekroić na pół. Wydrążyć miąższ ze środków pokroić w kostkę i posolić. Bakłażany posolić w środku, odstawić na kwadrans. Po kwadransie umyć je w zimnej wodzie by nie były za słone, pozostawić je do osuszenia. Ugotować ryż. Czosnek i cebule posiekać w kostkę. Mięso mielone podsmażyć, dodać miąższ, cebule i czosnek. Pod koniec smażenia dodać ketchup, sos barbecue, doprawić solą, pieprzem,ziołami i dorzucić ryż. Całość dusić przez chwilę. Bakłażana ułożyć na blaszce i oprószyć przyprawą do pizzy włoskiej. Nałożyć farsz i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, wyjąc z piekarnika posypać kawałkami sera, piec aż ser się zarumieni. Podawać posypane listkami bazylii, szczypiorkiem lub innymi ziołami.