SUPERPRZEPIS

Bakłażan po turecku

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Bakłażan po turecku Więcej zdjęć (4)

Bukiet smaków i aromatów.
Budzi wspomnienia z wakacji:)

Składniki:

Bakłażan po turecku

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan po turecku
Bakłażany myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!) ok 10-15 minut. Wyjąć, ostudzić. Wydrążyć środek, pozostawiając ok. 0.5-1 cm skórki. Wydrążony miąższ kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek też siekamy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i też kroimy w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dokładamy pokrojone pomidory. Doprawiamy sola i pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Bazylie i oregano posiekać i dorzucić do warzyw. Dorzucamy też miąższ bakłażanów i razem wszystko dusimy. Doprawiamy gałką i sokiem z cytryny. Nadziewamy farszem połówki bakłażana, posypujemy orzechami, skrapiamy suto oliwą i zapiekamy ok 40 minut w 180 stopniach. Można dodatkowo posypać świeżymi ziołami lub serem pod koniec pieczenia.
Bakłażan po turecku
Z obgotowanego bakłażana wydrążamy środek
Bakłażan po turecku
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę
Bakłażan po turecku
Tak wygląda bakłażan z farszem, przed zapiekaniem

Tagi:

bakłażan