Sposób przygotowania:
Bakłażan w majonezie z sezamem
Bakłażana pokroić w solidne plastry, nasolić i ułożyć na sicie na 15-20 minut.
Kiedy puści sok wytrzeć plastry ręcznikiem papierowym, zapakować do woreczka przeznaczonego do pieczenia i zabezpieczyć drucikiem. Piec do miękkości w gorącym piekarniku albo w mikrofalówce.
Woreczek rozciąć, żeby bakłażan odparował. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzonego bakłażana posiekać niezbyt drobno i połączyć z majonezem oraz przyprawami.
Sezam uprażyć na suchej patelni, przestudzić i wsypać do bakłażana.
Wymieszać i schłodzić.
Kiedy puści sok wytrzeć plastry ręcznikiem papierowym, zapakować do woreczka przeznaczonego do pieczenia i zabezpieczyć drucikiem. Piec do miękkości w gorącym piekarniku albo w mikrofalówce.
Woreczek rozciąć, żeby bakłażan odparował. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzonego bakłażana posiekać niezbyt drobno i połączyć z majonezem oraz przyprawami.
Sezam uprażyć na suchej patelni, przestudzić i wsypać do bakłażana.
Wymieszać i schłodzić.