Sposób przygotowania:
Bakłażan w pomidorach i kaszą jaglaną
Bakłażan pokrój na 1 cm plastry. Posól. Teraz wstaw 100 g kaszy jaglanej, około pół szklanki, dodaj tyle samo wody. Posól delikatnie, a gdy zawrze woda, zmniejsz na malutki ogień, przykryj pokrywką i zostaw na ok.12 minut. Posiekaj jedną cebulę, podsmaż ją na oleju z awokado, kokosa lub rzepakowym razem z liściem laurowym. Gdy cebula będzie szklista, posól i popieprz tak jak lubisz, dodaj jedną łyżkę posiekanego drobno czosnku. Zamieszaj i uważaj aby nie przypalić czosnku. Na bakłażanie pojawią się krople wody, osusz je ręcznikiem papierowym i ułóż plastry na patelni z cebulą.
Dodaj teraz sos pomidorowy lub pomidory. Dopraw ziołami np.Małgosi lub prowansalskimi. Duś około 5 minut. Przewróć plastry na drugą stronę i posyp parmezanem każdy kawałek. Duś jeszcze około 6-7 minut, aż owoc miłości, czyli bakłażan będzie miękki.
Kasza powinna być w tym czasie gotowa. Zdejmij z gazu, zamieszaj i przykryj do czasu gdy danie z patelni będzie gotowe. Bakłażan z sosem pomidorowym wyłóż na talerz, dołóż kaszę, udekoruj świeżą bazylią i Smacznego!
Dodaj teraz sos pomidorowy lub pomidory. Dopraw ziołami np.Małgosi lub prowansalskimi. Duś około 5 minut. Przewróć plastry na drugą stronę i posyp parmezanem każdy kawałek. Duś jeszcze około 6-7 minut, aż owoc miłości, czyli bakłażan będzie miękki.
Kasza powinna być w tym czasie gotowa. Zdejmij z gazu, zamieszaj i przykryj do czasu gdy danie z patelni będzie gotowe. Bakłażan z sosem pomidorowym wyłóż na talerz, dołóż kaszę, udekoruj świeżą bazylią i Smacznego!