Sposób przygotowania:
Bakłażan zapiekany na ryżu
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ryżu wraz z pomidorami z puszki oraz roztartymi w dłońmi ziołami dalmatyńskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bakłażana myjemy, kroimy mniej więcej na 1 cm plastry. Solimy z obu stron, odkładamy na 10-15 minut. Po tym czasie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wykładamy ryż z pomidorami, wyrównujemy jego powierzchnię. Na ryż kładziemy plastry bakłażana, które polewamy sokiem pomidorowym. Bakłażana posypujemy pokrojonym w paseczki serem mozzarella. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
zewa
Bernadetta
To mieszanka ziół z Kotanyi- nie chciałam robić reklamy i dlatego firmy nie wpisałam w przepisie :P
zewa
dzięki za odpowiedź :)