Sposób przygotowania:
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na pół i środek nacinamy w kratkę,ale nie do końca. Trzeba uważać żeby nie ponacinać skórki. Następnie każdą połówkę bakłażana delikatnie solimy i nacieramy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy na żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 25 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: do miski przekładamy mięso, 1 łyżkę bułki tartej, jajko, natkę, kardamon, cynamon, sól oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy. Gdy bakłażany będą gotowe delikatnie wyciągamy miąższ, nasiona wyrzucamy. Przy skórce powinna zostać cienka warstwa miąższu, ten który wyjeliśmy mieszamy z mięsem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany, z wierzchu posypujemy resztą bułki tartej oraz smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy. Pieczemy przez ok. 30 minut, pod koniec pieczenia można zmienić na opcję zapiekania z góry aby wierzch bakłażanów się zrumienił.Smacznego :)