Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2744]

Bakłażany nadziewane pieczarkami .

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takim farszem można nadziewać cukinię, ogórki, pomidory lub paprykę.

Bakłażany nadziewane pieczarkami .

Składniki:

Bakłażany nadziewane pieczarkami .

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany nadziewane pieczarkami .
Bakłażany przekroić wzdłuż, włożyć na kilka minut do wrzącej osolonej wody, wyjąć, ostudzić, łyżką wydrążyć miąższ. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 5 minut. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do pieczarek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ z bakłażanów i pomidory pokroić na kawałki, połączyć z farszem i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Połówki bakłażana napełniać farszem, posypać tartym serem i zapiec w temp 190 stopni około 1/2 godziny.