Sposób przygotowania:
bakłażany pod beszamelem
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ za i pokroić go w kostkę. Na 3 łyżkach oliwy zasmażyć przez 5 minut z każdej strony połówki bakłażanów. Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dusić w niej pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane mięso oraz miąższ z bakłażanów. Po upływie 15 minut dodać sól, pieprz,gałkę muszkatołową, posiekaną natkę, wlać wino i całość dokładnie wymieszać. Mieszankę dusić na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzanym maśle zasmażyć lekko mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko. Na koniec sos posolić, dodać jajko i cukier. Połówki bakłażanów przełożyć do żaroodpornego naczynia, wypełnić nadzieniem mięsnym i polać sosem beszamelowym. Następnie posypać tartym żółtym serem. Sok pomidorowy wymieszać z pozostałą oliwą i wlać do formy. Potrawę zapiekać w piekarniku przez pół godziny.
Kokaina
szalonamonia