Bakłażany w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam Bakłażany w cieście.

Bakłażany w cieście

Składniki:

Bakłażany w cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany w cieście
Jajka wbić do naczynia, wlać mleko, dodać 150 g mąki, oliwę, szczyptę cukru pudru, osolić i wymieszać ciasto. Odstawić na 15 minut i następnie ubić je lekko trzepaczką. Bakłażany opłukać, odciąć łodyżkę z listkami, pokroić na plastry grubości 7 – 8mm, osolić, oprószyć pieprzem. Osuszyć plastry bakłażanów ściereczką, obtaczać w pozostałej mące i zanurzać w cieście naleśnikowym. Smażyć bakłażany na gorącym tłuszczu z obu stron i gdy się zrumienią, dosmażać na małym ogniu przez 5 minut. Osączyć z tłuszczu i podawać z ostrym sosem.