Sposób przygotowania:
Bakłażany w cieście
Jajka wbić do naczynia, wlać mleko, dodać 150 g mąki, oliwę, szczyptę cukru pudru, osolić i wymieszać ciasto. Odstawić na 15 minut i następnie ubić je lekko trzepaczką. Bakłażany opłukać, odciąć łodyżkę z listkami, pokroić na plastry grubości 7 – 8mm, osolić, oprószyć pieprzem. Osuszyć plastry bakłażanów ściereczką, obtaczać w pozostałej mące i zanurzać w cieście naleśnikowym. Smażyć bakłażany na gorącym tłuszczu z obu stron i gdy się zrumienią, dosmażać na małym ogniu przez 5 minut. Osączyć z tłuszczu i podawać z ostrym sosem.
maciek_001
Zatem po posoleniu nie powinno się chyba dodawać pieprzu, gdyż w tym czasie nie zdąży puścić smaku do bakłażana, część spłynie wraz z sokiem a przy osuszaniu zostanie wytarty.
Lepiej po wytarciu posypać popieprzem lub wymieszać zmielony pieprz z resztą mąki; można dodać go do ciasta.