Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bakłażany z orzechami

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bakłażany umyć i oczyścić. Przeciąć wzdłuż na połowę, przełożyć na

Bakłażany z orzechami

Składniki:

Bakłażany z orzechami

 

  • 4 srednie bakłażany
  • 1/2 szkl łuskanych włoskich orzechów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • kilka listków mięty
  • 2 gałązki selera naciowego
  • kilka gałązek koperku
  • szczypta suszonej bazylii, cząbru i tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany z orzechami
Bakłażany umyć i oczyścić. Przeciąć wzdłuż na połowę, przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, zarumienić z obu stron. Zdjąć z ognia. Orzechy, czosnek i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać posiekaną pietruszkę, seler, miętę, koperek, przyprawy ziołowe, ocet, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i wyłożyć na podsmażone bakłażany. Podawać na zimno.

Tagi:

bakłażan