PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny przepis na zapiekanego bakłażana z pomidorami, mozzarellą i parmezanem wg przepisu Pascala z książki "Po prostu gotuj! część 2" str.72-73.

Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala
Bakłażana kroimy w długie plastry, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek, a następnie solimy. Wstawiamy do piekarnika około 12cm od grzałki grillowej na 5 minut. Po tym czasie bakłażana wyjmujemy, przekładamy na drugą stronę, znów smarujemy oliwą i solimy. Grillujemy w piekarniku 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, a gdy już się zeszkli – pomidory. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos nie jest jednorodny, możemy go dodatkowo zblendować. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy odrobinę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie plastry bakłażana i sos. Na wierzch dajemy porcje sosu, pokrojona w kostkę mozzarellę i starty parmezan. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z świeżą bazylią.
Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala
Etap 1 Bakłażana smarujemy oliwą i solimy.
Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala
Etap 2 Po zapieczeniu bakłażan zwiotczeje i zarumieni się.
Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala
Etap 3 Warstwy układamy tak długo, aż nie będzie bakłażana i sosu.