Sposób przygotowania:
Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala
Bakłażana kroimy w długie plastry, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek, a następnie solimy. Wstawiamy do piekarnika około 12cm od grzałki grillowej na 5 minut. Po tym czasie bakłażana wyjmujemy, przekładamy na drugą stronę, znów smarujemy oliwą i solimy. Grillujemy w piekarniku 3 minuty. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, a gdy już się zeszkli – pomidory. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos nie jest jednorodny, możemy go dodatkowo zblendować. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy odrobinę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie plastry bakłażana i sos. Na wierzch dajemy porcje sosu, pokrojona w kostkę mozzarellę i starty parmezan. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z świeżą bazylią.